DOI: https://doi.org/10.24061/2413-4260.X.3.37.2020.12

НОВІТНІ КОНЦЕПЦІЇ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ: ПОСТБІОТИКИ Й ДОВГОЛАНЦЮГОВІ ПОЛІНЕНАСИЧЕНІ ЖИРНІ КИСЛОТИ

S.L. Nyankovskyy, О.S. Nyankovska, M.S. Yatsula, M.I. Horodylovska

Анотація


Харчування у ранньому дитинстві суттєво впливає на ріст і розвиток в цілому, а також на здоров’я, в т.ч.у старшому віці. Постбіотики – це сполуки, що продукуються мікроорганізмами й виділяються з харчових або мікробних компонентів, включаючи нежиттєздатні клітини, які при введенні у достатній кількості в організм зміцнюють здоров’я хазяїна. До постбіотиків належать з'єднання, отримані в результаті бактеріального метаболізму, такі як екзополісахариди, вітаміни, молочна кислота, бактеріоцини, ферменти, поверхнево-активні речовини, антиоксиданти й коротколанцюгові жирні кислоти; складні молекули, що виділяються з харчових сполук (ферментативно утворюються під час бродіння їжі), такі як пептиди й галактоолігосахариди, наприклад, 3- і 6-галактозиллактоза; компоненти, що виділяються з лізованих клітин, включаючи ДНК, РНК, клітинні стінки та, можливо, інші цитоплазматичні компоненти й білки поверхневого шару. Нещодавно розроблено нову технологію ферментації, що використовується при виготовленні дитячих сумішей. У ній задіяно два типи мікроорганізмів, які продукують молочну кислоту (Bifidobacterium breve C50 і Streptococcus thermophilus 065), що забезпечує отримання природних постбіотиків. Поліненасичені жирні кислоти з довгим ланцюгом відіграють важливу роль у регуляції імунної системи, утворенні тромбів, нейромедіаторів, метаболізмі холестерину, а також у структурі мембранних фосфоліпідів у мозку й сітківці ока. З лютого 2020 року в Європейському Союзі діють нові стандарти щодо дитячих сумішей. Вони передбачають обов’язкове додавання докозагексаєнової кислоти у концентраціях, що в два-три рази перевищують звичайні концентрації у грудному молоці. Першими і на даний час єдиними на ринку України ферментованими сумішами, що містять пребіотики коротколанцюгові галакто- і довголанцюгові фруктоолігосахариди (9:1, 0,8 г/100 мл), постбіотик 3-галактозиллактозу й належну кількість омега-3 жирних кислот, є нові рецептури сумішей Nutrilon Premium+ для вигодовування дітей раннього віку.

Ключові слова


мікробіота; постбіотики; діти раннього віку; дитяча ферментована суміш; омега-3.

Повний текст:

PDF

Посилання


.1 Salminen S, Stahl B, Vinderola G, Szajewska H. Infant Formula Supplemented with Biotics: Current Knowledge and Future Perspectives. Nutrients [Internet]. 2020[cited 2020 Aug 12];12(7):1952. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/1952 doi: 10.3390/nu12071952.

.2 Thurow R. The First 1,000 Days: A Crucial Time for Mothers and Children-And the World. Breastfeed Med. 2016;11:416-8. doi: 10.1089/bfm.2016.0114.

.3 Victora CG, Bahl R, Barros AJ, França GV, Horton S, Krasevec J, et al. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet. 2016;387(10017):475-90. doi: 10.1016/S0140-6736(15)01024-7.

.4 Bischoff SC. 'Gut health': a new objective in medicine? BMC Med. 2011 Mar 14;9:24. doi: 10.1186/1741-7015-9-24.

.5 Martin R, Nauta AJ, Ben Amor K, Knippels LM, Knol J, Garssen J. Early life: gut microbiota and immune development in infancy. Benef Microbes. 2010;1(4):367-82. doi: 10.3920/BM2010.0027.

.6 Dzidic M, Boix-Amorós A, Selma-Royo M, Mira A, Collado MC. Gut Microbiota and Mucosal Immunity in the Neonate. Med Sci (Basel). 2018;6(3):56. doi: 10.3390/medsci6030056.

.7 Collado MC, Cernada M, Baüerl C, Vento M, Pérez-Martínez G. Microbial ecology and host-microbiota interactions during early life stages. Gut Microbes. 2012;3(4):352-65. doi: 10.4161/gmic.21215.

.8 Oozeer R, Rescigno M, Ross RP, Knol J, Blaut M, Khlebnikov A, et al. Gut health: predictive biomarkers for preventive medicine and development of functional foods. Br J Nutr. 2010;103(10):1539-44. doi: 10.1017/S0007114509993400.

.9 Goehring KC, Marriage BJ, Oliver JS, Wilder JA, Barrett EG, Buck RH. Similar to Those Who Are Breastfed, Infants Fed a Formula Containing 2'-Fucosyllactose Have Lower Inflammatory Cytokines in a Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2016;146(12):2559-66. doi: 10.3945/jn.116.236919.

.10 Marriage BJ, Buck RH, Goehring KC, Oliver JS, Williams JA. Infants Fed a Lower Calorie Formula With 2'FL Show Growth and 2'FL Uptake Like Breast-Fed Infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;61(6):649-58. doi: 10.1097/MPG.0000000000000889.

.11 Reverri EJ, Devitt AA, Kajzer JA, Baggs GE, Borschel MW. Review of the Clinical Experiences of Feeding Infants Formula Containing the Human Milk Oligosaccharide 2'-Fucosyllactose. Nutrients. 2018;10(10):1346. doi: 10.3390/nu10101346.

.12 Puccio G, Alliet P, Cajozzo C, Janssens E, Corsello G, Sprenger N, Wernimont S, Egli D, Gosoniu L, Steenhout P. Effects of Infant Formula With Human Milk Oligosaccharides on Growth and Morbidity: A Randomized Multicenter Trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017;64(4):624-31. doi: 10.1097/MPG.0000000000001520.

.13 Rodriguez-Herrera A, Mulder K, Bouritius H, Rubio R, Muñoz A, Agosti M, et al. Gastrointestinal Tolerance, Growth and Safety of a Partly Fermented Formula with Specific Prebiotics in Healthy Infants: A Double-Blind, Randomized, Controlled Trial. Nutrients [Internet]. 2019[ cited 2020 Jul 5];11(7):1530. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1530 doi: 10.3390/nu11071530.

.14 Perrin V, Fenet B, Praly JP, Lecroix F, Ta CD. Identification and synthesis of a trisaccharide produced from lactose by transgalactosylation. Carbohydr Res. 2000;325(3):202-10. doi: 10.1016/s0008-6215(99)00309-2.

.15 Thurl S, Munzert M, Henker J, Boehm G, Müller-Werner B, Jelinek J, et al. Variation of human milk oligosaccharides in relation to milk groups and lactational periods. Br J Nutr. 2010;104(9):1261-71. doi: 10.1017/S0007114510002072.

.16 Moossavi S, Sepehri S, Robertson B, Bode L, Goruk S, Field CJ, et al. Composition and Variation of the Human Milk Microbiota Are Influenced by Maternal and Early-Life Factors. Cell Host Microbe. 2019;25(2):324-35. doi: 10.1016/j.chom.2019.01.011.

.17 Wiciński M, Sawicka E, Gębalski J, Kubiak K, Malinowski B. Human Milk Oligosaccharides: Health Benefits, Potential Applications in Infant Formulas, and Pharmacology. Nutrients [Internet]. 2020 [cited 2020 Jul 20];12(1):266. Available from: https://www.mdpi.com/2072-6643/12/1/266 doi: 10.3390/nu12010266.

.18 Coppa GV, Pierani P, Zampini L, Carloni I, Carlucci A, Gabrielli O. Oligosaccharides in human milk during different phases of lactation. Acta Paediatr Suppl. 1999;88(430):89-94. doi: 10.1111/j.1651-2227.1999.tb01307.x.

.19 Seppo AE, Kukkonen AK, Kuitunen M, Savilahti E, Yonemitsu C, Bode L, et al. Association of Maternal Probiotic Supplementation With Human Milk Oligosaccharide Composition. JAMA Pediatr. 2019;173(3):286-8. doi: 10.1001/jamapediatrics.2018.4835.

.20 Thurl S, Munzert M, Boehm G, Matthews C, Stahl B. Systematic review of the concentrations of oligosaccharides in human milk. Nutr Rev. 2017;75(11):920-33. doi: 10.1093/nutrit/nux044.

.21 Thurl S, Henker J, Siegel M, Tovar K, Sawatzki G. Detection of four human milk groups with respect to Lewis blood group dependent oligosaccharides. Glycoconj J. 1997;14(7):795-9. doi: 10.1023/a:1018529703106.

.22 Hill C, Guarner F, Reid G, Gibson GR, Merenstein DJ, Pot B, et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014;11(8):506-14. doi: 10.1038/nrgastro.2014.66.

.23 Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, Prescott SL, Reimer RA, Salminen SJ, et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017;14(8):491-502. doi: 10.1038/nrgastro.2017.75.

.24 de Vrese M, Schrezenmeir J. Probiotics, prebiotics, and synbiotics. Adv Biochem Eng Biotechnol. 2008;111:1-66. doi: 10.1007/10_2008_097.

.25 Collado MC, Vinderola G, Salminen S. Postbiotics: facts and open questions. A position paper on the need for a consensus definition. Benef Microbes. 2019;10(7):711-9. doi: 10.3920/BM2019.0015.

.26 Salminen S, Szajewska H, Knol J, editors. The Biotics Family in Early Life [Internet]. John Wiley and Sons Ltd: Chichester; 2019 [cited 2020 May 28]. Available from: https://www.essentialknowledgebriefings.com/downloads/the-biotics-family-in-early-life/

.27 Sanders ME. Defining Emerging ‘Biotics’ [Internet]. 2019 [cited 2020 Mar 29]. Available from: https://isappscience.org/defining-emerging-biotics/

.28 Aguilar-Toala JE, Garcia-Varela R, Garcia HS, Mata-Haro V, Gonzalez-Cordova AF, Vallejo-Cordoba B, et al. Postbiotics: An evolving term within the functional foods field. Trends Food Sci Technol. 2018;75:105-14. doi:10.1016/j.tifs.2018.03.009.

.29 Huet F, Abrahamse-Berkeveld M, Tims S, Simeoni U, Beley G, Savagner C, et al. Partly Fermented Infant Formulae With Specific Oligosaccharides Support Adequate Infant Growth and Are Well-Tolerated. J Pediatr Gastroenterol Nutr [Internet]. 2016 [cited 2020 Jul 18];63(4):e43-53. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5051523/ doi: 10.1097/MPG.0000000000001360.

.30 Vandenplas Y, Ludwig T, Bouritius H, Alliet P, Forde D, Peeters S, et al. Randomised controlled trial demonstrates that fermented infant formula with short-chain galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides reduces the incidence of infantile colic. Acta Paediatr. 2017;106(7):1150-8. doi: 10.1111/apa.13844.

.31 Mischke M, Vincent A, Duchene B. Combination of Specific Preand Postbiotics in Infant Formula Induces Gut Barrier Maturation Closer to Mother’s Milk and Supports Gut Functionality in Mice. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2019;68:N-O-011.

.32 Sureda EA, Gidlund C, Weström B, Prykhodko O. Induction of precocious intestinal maturation in T-cell deficient athymic neonatal rats. World J Gastroenterol. 2017;23(42):7531-40. doi: 10.3748/wjg.v23.i42.7531.

.33 Brunser O, Araya M, Espinoza J, Guesry PR, Secretin MC, Pacheco I. Effect of an acidified milk on diarrhoea and the carrier state in infants of low socio-economic stratum. Acta Paediatr Scand. 1989;78(2):259-64. doi: 10.1111/j.1651-2227.1989.tb11066.x.

.34 Scholtens PA, Oozeer R, Martin R, Amor KB, Knol J. The early settlers: intestinal microbiology in early life. Annu Rev Food Sci Technol. 2012;3:425-47. doi: 10.1146/annurev-food-022811-101120.

.35 Tsilingiri K, Rescigno M. Postbiotics: what else? Benef Microbes. 2013 Mar 1;4(1):101-7. doi: 10.3920/BM2012.0046.

.36 Morisset M, Aubert-Jacquin C, Soulaines P, Moneret-Vautrin DA, Dupont C. A non-hydrolyzed, fermented milk formula reduces digestive and respiratory events in infants at high risk of allergy. Eur J Clin Nutr. 2011;65(2):175-83. doi: 10.1038/ejcn.2010.250.

.37 Rodriguez-Herrera A, Ludwig T, Bouritius H, Mulder KA, Porcel R, Munoz A, et al. A Partly Fermented Infant Formula Combined with Scgos/Lcfos Resulted in a Lower Incidence of Investigator-Reported Infantile Colic in Healthy Term-Born Infants. In: 9th Excellence in Pediatrics (EIP) Conference [Internet]. 2017 Dec 7-9; Vienna. Cogent Medicine. 2017 [cited 2020 May 4];4(1):1408251. Available from: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2331205X.2017.1408251 doi: 10.1080/2331205X.2017.1408251.

.38 Rodriguez-Herrera A, Mulder K, Bouritius H, Rubio R, Muñoz A, Agosti M, et al. Gastrointestinal Tolerance, Growth and Safety of a Partly Fermented Formula with Specific Prebiotics in Healthy Infants: A Double-Blind, Randomized, Controlled Trial. Nutrients. 2019;11(7):1530. doi: 10.3390/nu11071530.

.39 Vandenplas Y, Ludwig T, Bouritius H, Alliet P, Forde D, Peeters S, et al. Randomised controlled trial demonstrates that fermented infant formula with short-chain galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides reduces the incidence of infantile colic. Acta Paediatr. 2017;106(7):1150-8. doi: 10.1111/apa.13844.

.40 Georgieff MK. Nutrition and the developing brain: nutrient priorities and measurement. Am J Clin Nutr. 2007;85(2):614S-20S. doi: 10.1093/ajcn/85.2.614S.

.41 Abedi E, Sahari MA. Long-chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Sci Nutr. 2014;2(5):443-63. doi: 10.1002/fsn3.121.

.42 Richard C, Lewis ED, Field CJ. Evidence for the essentiality of arachidonic and docosahexaenoic acid in the postnatal maternal and infant diet for the development of the infant's immune system early in life. Appl Physiol Nutr Metab. 2016;41(5):461-75. doi: 10.1139/apnm-2015-0660.

.43 Koletzko B. Human Milk Lipids. Ann Nutr Metab. 2016;69(2):28-40. doi: 10.1159/000452819.

.44 Grote V, Verduci E, Scaglioni S, Vecchi F, Contarini G, Giovannini M, et al. Breast milk composition and infant nutrient intakes during the first 12 months of life. Eur J Clin Nutr. 2016;70(2):250-6. doi: 10.1038/ejcn.2015.162.

.45 How to Prepare Powdered Infant Formula in Care Settings Formula Is Not Sterile [Internet]. 2007[cited 2020 Aug 1]. 22p. Available from: https://docplayer.net/20847224-How-to-prepare-powdered-infant-formula-in-care-settings.html

.46 Brenna JT, Varamini B, Jensen RG, Diersen-Schade DA, Boettcher JA, Arterburn LM. Docosahexaenoic and arachidonic acid concentrations in human breast milk worldwide. Am J Clin Nutr. 2007;85(6):1457-64. doi: 10.1093/ajcn/85.6.1457.

.47 Scientific opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA J. 2014;12(7). Available from: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2014.3760 doi: 10.2903/j.efsa.2014.3760.

.48 Liao K, McCandliss BD, Carlson SE, Colombo J, Shaddy DJ, Kerling EH, et al. Event-related potential differences in children supplemented with long-chain polyunsaturated fatty acids during infancy. Dev Sci. 2017;20(5):10.1111/desc.12455. doi: 10.1111/desc.12455.

.49 Birch EE, Garfield S, Hoffman DR, Uauy R, Birch DG. A randomized controlled trial of early dietary supply of long-chain polyunsaturated fatty acids and mental development in term infants. Dev Med Child Neurol. 2000;42(3):174-81. doi: 10.1017/s0012162200000311.

.50 Should infant and follow-on formula continue to contain arachidonic acid in the future? EFONI [Internet]. 2019 [cited 2020 May 27]. Available from: https://www.efcni.org/news/should-infant-and-follow-on-formula-continue-to-contain-arachidonic-acid-in-the-future/

.51 Regulations commission delegated regulation (EU) 2016/127. Supplementing Regulation (EU) No 609/2013 of the European Parliament and of the Council as regards the specific compositional and information requirements for infant formula and follow-on formula and as regards requirements on information relating to infant and young child feeding (Text with EEA relevance). Official Journal of the European Union [Internet]. 2015 [cited 2020 May 13]. Available from: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0127&from=EN

.52 Brown N. NEW Delegated Regulation for Infant and Follow‐on Formula.What you need to know. BSNA [Internet]. 2019 [cited 2020 Jul 10];19(1):61-2. Available from: https://bsna.co.uk/uploads/banners/Regulatory-changes_FOF.pdf

.53 The importance of long chain polyunsaturates for infant health and development [Internet]. [cited 2020 May 25]. Available from: https://eln.nutricia.co.uk/infants-feeding/the-important-of-long-chain-polyunsaturates-for-infant-health-and-development/

.54 Yavin E, Himovichi E, Eilam R. Delayed cell migration in the developing rat brain following maternal omega 3 alpha linolenic acid dietary deficiency. Neuroscience. 2009;162(4):1011-22. doi: 10.1016/j.neuroscience.2009.05.012.

.55 Calderon F, Kim HY. Docosahexaenoic acid promotes neurite growth in hippocampal neurons. J Neurochem. 2004;90(4):979-88. doi: 10.1111/j.1471-4159.2004.02520.x.

.56 Litman BJ, Niu SL, Polozova A, Mitchell DC. The role of docosahexaenoic acid containing phospholipids in modulating G protein-coupled signaling pathways: visual transduction. J Mol Neurosci. 2001;16(2-3):237-42. doi: 10.1385/JMN:16:2-3:237.

.57 Carver JD, Benford VJ, Han B, Cantor AB. The relationship between age and the fatty acid composition of cerebral cortex and erythrocytes in human subjects. Brain Res Bull. 2001;56(2):79-85. doi: 10.1016/s0361-9230(01)00551-2.




Copyright (c) 2020 S.L. Nyankovskyy, О.S. Nyankovska, M.S. Yatsula, M.I. Horodylovska

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Creative Commons License
Журнал «Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина» ISSN 2413-4260 (Online), ISSN 2226-1230 (Print) This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.