ДОПОМОГА НОВОНАРОДЖЕНИМ ВІД МАТЕРІВ З ПІДОЗРЮВАНОЮ АБО ПІДТВЕРДЖЕНОЮ COVID-19

Автор(и)

  • T. Znamenska Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine
  • D. Dobryanskyy Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine
  • O. Vorobiova Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine
  • T. Klymenko Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine
  • T. Mavropulo Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine
  • M. Kiselyova Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine
  • A. Babintseva Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine
  • G. Solovyova Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine
  • T. Golota Всеукраїнське громадське об’єднання «Асоціація неонатологів України», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-4260.X.2.36.2020.1

Ключові слова:

COVID-19, новонароджені, медична допомога

Анотація

Від початку спалаху COVID-19 численні публікації висвітлювали особливості цієї інфекції у дорослих,проте епідеміологічні і клінічнідані щодо новонароджених залишаються суперечливими і фрагментарними. Водночас, зі значним і швидким збільшенням загальної кількості інфікованих людей в європейських країнах частки вагітних жінок і дітей з COVID-19 також зростають, що вимагає від медичних працівників знання загальних принципів і специфічних дій, потрібних для профілактики, діагностики і лікування потенційних випадків інфекції у новонароджених немовлят.

У цій публікації викладені рекомендації щодо допомоги новонародженим від матерів з підозрюваною або підтвердженою COVID-19 Королівського коледжу педіатрії та здоров’я дітей, розроблені за участі Британської асоціації перинатальної медицини. З огляду на незрілість імунної системи і можливість вертикальної або аерозольної передачі інфекції від матері, новонароджені діти особливо вразливі до SARS-CoV-2. Акушерським та неонатологічним відділенням потрібно тісно співпрацювати та мати інтегровані підходи до надання допомоги відповідним категоріям пацієнтів. Зокрема, відділення інтенсивної терапії новонароджених повиннірозробляти плани невідкладних дій, що об’єктивно враховують епідеміологічну ситуацію у регіоні та закладі охорони здоров’я, наявність персоналу, обладнання, засобів індивідуального захисту, а також забезпечують не лише ефективні профілактику, ізоляцію, діагностику та лікування відповідних випадків, а і психосоціальні потреби сімей та медичних працівників. Представлені рекомендації, зокрема, включають інформацію про особливості госпіталізації вагітних і роділь з підозрюваною або підтвердженою COVID-19, надання допомоги немовлятам після народження, під час спільного перебування та у спеціалізованих відділеннях для новонароджених, використання засобів індивідуального захисту, транспортування немовлят, вимоги до обстеження й ізоляції дітей, правила для батьків і відвідувачів, грудне вигодовування, скринінгове обстеження, виписування,  спостереження в динаміці тощо.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-05

Як цитувати

Znamenska, T., Dobryanskyy, D., Vorobiova, O., Klymenko, T., Mavropulo, T., Kiselyova, M., Babintseva, A., Solovyova, G., & Golota, T. (2020). ДОПОМОГА НОВОНАРОДЖЕНИМ ВІД МАТЕРІВ З ПІДОЗРЮВАНОЮ АБО ПІДТВЕРДЖЕНОЮ COVID-19. Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 10(2(36), 5–11. https://doi.org/10.24061/2413-4260.X.2.36.2020.1