Харчова алергія у дітей як ключова ланка реалізації атопії

Автор(и)

  • O.Y. Tkachenko

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-4260.IV.1.11.2014.18

Ключові слова:

харчова алергія, діти, профілактика

Анотація

Точна поширеність харчової алергії серед населення в цілому до кінця невідома. Згідно даних метааналізу, майже у 12% дитячого населення можна запідозрити наявність харчової алергії. Проте, за допомогою перорального провокаційного тесту, який на сьогоднішній день залишається «золотим стандартом», доведено, що її поширеність складає близько 3%. Під терміном «гіперчутливість до їжі» розуміють будьякі патологічні прояви, пов'язані з прийомом їжі. Згідно до молекулярних механізмів розвитку, ці реакції поділяють на «харчову непереносимість» і «харчову алергію». IgE-опосередкована реакція є фактично головним шляхом реалізації алергії. Не-IgE-опосередкованаої реакція, або клітинноопосередкована відповідь, включає реакції, у яких специфічні клітини, які відповідають за алергічні реакції, залучають шлунково-кишковий тракт. У реалізації змішаних типів реакцій приймають участь обидва шляхи формування гіперчутливості.

Посилання

.1 Botkina AS. Pishchevaya allergiya u detey: sovremennyy vzglyad na problem [Food Allergy in Children: A Modern Look at the Problem]. Lechashchiy vrach. 2006;12:35-8. (in Russian).

.2 Kaznacheeva LF, Boltenko NN, Kaznacheev KS, Ishkova NS, Denisova SN, Pimenova NV. Gastrointestinal'naya forma pishchevoy allergii u detey: uchebnoe posobie [Gastrointestinal form of food allergy in children: a training manual]. Novosibirsk, 2010. 48 s. (in Russian).

.3 Vysotska OV, Porvan AP, Bondarenko TP, Bespalov YuH, Nosov KV, Klymenko VA, Trubitsyn OO, vynakhidnyky; Kharkivskyi natsionalnyi universytet radioelektroniky, patentovlasnyk [A method for predicting the course of atopic dermatitis in children]. Sposib prohnozuvannia perebihu atopichnoho dermatytu u ditei. Patent Ukrainy №83397. 2013 Ver 10. (in Ukrainian).

.4 Pampura AN, Khavkin AI. Klassifikatsiya i klinicheskie proyavleniya pishchevoy allergii [Classification and clinical manifestations of food allergies]. Rossiyskiy meditsinskiy zhurnal. 2003;20:1126-9. (in Russian).

.5 Revyakina VA. Pishchevaya allergiya, gastrointestinal'nye proyavleniya [Food allergy, gastrointestinal manifestations]. Lechashchiy vrach. 2013;4:13-7. (in Russian).

.6 Revyakina VA, Gamaleeva AV. Profilaktika pishchevoy allergii u detey s riskom razvitiya atopii [Prevention of food allergies in children at risk of developing atopy]. Lechashchiy Vrach. 2006;1:8-11. (in Russian).

.7 Dytiachyi likar. Tkachenko OIa. Vyvchennia faktoriv ryzyku vynyknennia atopichnoi bronkhialnoi astmy u ditei [Study of risk factors for atopic bronchial asthma in children]. Pediatriia, akusherstvo ta hinekolohiia. 2005;1:14-8. (in Ukrainian).

.8 von Berg A, Koletzko S, Grübl A, Filipiak-Pittroff B, Wichmann HE, Bauer CP, et al. The effect of hydrolyzed cow’s milk formula for allergy prevention in the first year of life: The German Infant Nutritional Interventional Study, a randomized double – blind trial. J All Clin Immunol. 2003;111(3):533-40. doi: 10.1067/mai.2003.101

.9 Coscia A, Orrù S, Di Nicola P, Giuliani F, Rovelli I, Peila C, et al. Cow's milk proteins in human milk. J Biol Regul Homeost Agents. 2012;26(3):39-42.

.10 Gupta RS, Lau CH, Sita EE, Smith B, Greenhawt MJ. Factors associated with reported food allergy tolerance among US children. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013;111(3):194-8. doi: 10.1016/j.anai.2013.06.026.

.11 Järvinen KM, Geller L, Bencharitiwong R, Sampson HA. Presence of functional, autoreactive human milk-specific IgE in infants with cow's milk allergy. Clin Exp Allergy. 2012;42(2):238-47. doi: 10.1111/j.1365-2222.2011.03864.x

.12 Allen KJ, Hill DJ, Heine RG. 4. Food allergy in childhood. Med J Aust. 2006;185(7):394-400.

.13 Morita H, Nomura I, Matsuda A, Saito H, Matsumoto K. Gastrointestinal food allergy in infants. Allergol Int. 2013;62(3): 297-307.

.14 Santos AF, Lack G. Food allergy and anaphylaxis in pediatrics: update 2010–2012 .Pediatr Allergy Immunol. 2012;23(8):698-706. doi: 10.1111/pai.12025.

.15 Sicherer SH, Leung DY. Advances in allergic skin disease, anaphylaxis, and hypersensitivity reactions to foods, drugs, and insects in 2012. J Allergy Clin Immunol. 2013;131(1):55-66. doi: 10.1016/j.jaci.2012.11.007.

.16 Ward CM, Geng L, Jyonouchi H. Fetal sensitization to cow's milk protein and wheat: cow's milk protein and wheat-specific TNF-alpha production by umbilical cord blood cells and subsequent decline of TNF-alpha production by peripheral blood mononuclear cells following dietary intervention. Рediatr Allergy Immunol. 2007;18(4):276-80.

.17 Warren CM, Jhaveri S, Warrier MR, Smith B, Gupta RS. The epidemiology of milk allergy in US children. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013;110(5):370-4. doi: 10.1016/j.anai.2013.02.016.

##submission.downloads##

Як цитувати

Tkachenko, O. (2019). Харчова алергія у дітей як ключова ланка реалізації атопії. Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 4(1(11), 106–113. https://doi.org/10.24061/2413-4260.IV.1.11.2014.18