ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОГО ТИСКУ В ЛЕГЕНЕВІЙ АРТЕРІЇ У НОВОНАРОДЖЕНИХ В НЕОНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ

Автор(и)

  • A. D. Boychenko Харьковский национальный медицинский университет МЗ Украины (г.Харьков, Украина), Ukraine
  • M. A. Gonchar
  • A. V. Senatorova

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-4260.V.3.17.2015.4

Ключові слова:

середній тиск у легеневій артерії, новонароджені, неонатальний період

Анотація

Визначення середнього тиску в стовбурі легеневої артерії, його динаміка на етапі гемодинамической адаптації новонароджених є актуальним питанням, але недостатньо вивченим.
Метою дослідження було вивчення динаміки середнього тиску в стовбурі легеневої артерії у доношених новонароджених у ранньому неонатальному періоді за даними допплерехокардіографіі (ДЕХОКГ).
Матеріали і методи. Обстежено 203 «умовно» здорових новонароджених (хлопчики - 54,2%, дівчатка - 45,8%) з гестаційним віком 38-41 тиждень. ДЕХОКГ проводилася в період з другої години після народження і до 7 доби життя. Середній тиск у легеневій артерії визначався за методикою Kitabatake A. і співавт. (1983) в умовах фізіологічного сну.
Результати дослідження. Новонароджені були розділені на дві групи: 1) діти, народжені від матерів з фізіологічним перебігом вагітності та пологів; 2) діти, народжені від матерів з екстрагенітальною патологією.
Загальний стан новонароджених першої групи був задовільним. Оцінка за шкалою Апгар становила 8 і 9 балів на першій і п'ятій хвилинах життя відповідно. Адаптаційний період проходив сприятливо, без патологічної соматичної та неврологічної симптоматики. Післяпологова адаптація серцево-судинної системи протікала задовільно. Новонароджені були прикладені до грудей у перші 2 години після народження і в наступні дні отримували грудне вигодовування; виписані додому на 3-5 день життя у задовільному стані.
У другій групі обстежених загальний стан новонароджених було розцінено як задовільний. Оцінка за шкалою Апгар – 7,7±0,2 і 8,7±0,2 балів на першій і п'ятій хвилинах життя відповідно. Ранній неонатальний період перебігав без ускладнень, з боку серцево-судинної системи патологічної симптоматики виявлено не було. Всі діти прикладені до грудей через 2-6 годин після народження, у наступні дні отримували грудне вигодовування. Новонароджені виписані додому в задовільному стані на 3-7 день життя через стан матері.
В результаті проведеного дослідження встановлено, що 58,9% (р≤0,05) дітей другої групи народжені від другої і наступних вагітностей, від багатоплідної вагітності – 4,7%. Аналіз перебігу вагітності показав, що у 52,3% (р≤0,05) матерів мало місце її ускладнений перебіг. Анемія вагітних зареєстрована у 13,1% породіль. 45,8% (р≤0,05) дітей народжені шляхом операції кесаревого розтину. Загострення хронічного пієлонефриту під час вагітності мало місце у 11,2% жінок, варикоз не роширення вен нихніх кінцівок і ожиріння – у 9,3% породіль. У 58,9% (р≤0,05) жінок мала місце обтяжена спадковість, з них у 29,9% з боку серцево-судинної системи у вигляді порушень ритму серця і провідності (АВ-блокада ІІ ступеня, WPW-синдром, екстрасистолія), вродженої вади серця (вторинний дефект міжпередсердної перетинки, аномальний дренаж легеневих вен, стеноз легеневої артерії), вегето-судинної дисфункції, гіпертонічної хвороби, вторинної кардіоміопатії, синдрому Елерса-Данлоса.
За даними ДЕХОКГ у перші 12 годин після народження у 17,5% пацієнтів реєструвалося підвищення тиску в стовбурі легеневої артерії до 43,7±12,8 мм рт ст. (р≤0,05) і двонаправлений шунт через відкриту артеріальну протоку (ВАП) і відкрите овальне вікно. До кінця першої доби життя середній тиск у стовбурі легеневої артерії складав 27,1±6,6 мм рт ст.; визначалося стабільне ліво-праве шунтування через ВАП і відкрите овально вікно. З другої доби життя відзначалася стабілізація середнього тиску в легеневій артерії, середня величина якого склала 22,8±4,1 мм рт ст., з третьої - 22,2±2,4 мм рт ст., з четвертої - 23,2±3,1 мм рт ст., з п'ятої-сьомої діб - 23,4±3,4 мм рт ст. Отримані дані відповідали фізіологічним термінам закриття ВАП.
Показники динаміки середнього тиску в стовбурі легеневої артерії в обох групах, а також по днях життя всередині груп не мали достовірних відмінностей і характеризували тільки загальні тенденції змін внутрішньосерцевої гемодинаміки у новонароджених на етапах гемодинамической адаптації. При індивідуальному аналізі динаміки середнього тиску в стовбурі легеневої артерії у 5,4% дітей (з них 54,5% (р≤0,05) новонароджених від жінок з екстрагенітальною патологією) до п'ятого-сьомого дня життя зберігалося помірне підвищення тиску в стовбурі легеневої артерії (25,5±2,0 мм рт ст.), що було пов'язано з більш пізнім терміном закриття фетальних комунікацій.
При проведенні кореляційного аналізу між рівнем середнього тиску в стовбурі легеневої артерії і статтю, діаметром відкритого овального вікна, шириною ВАП кореляції не виявлені.
Висновки. Таким чином, у здорових доношених новонароджених у першу добу життя відзначається перебудова гемодинаміки в малому колі кровообігу з тенденцією до нормалізації середнього тиску в стовбурі легеневої артерії. У 5,4% дітей до кінця раннього неонатального періоду зберігається підвищений тиск у стовбурі легеневої артерії, що пов'язано з пізнім терміном закриття фетальних комунікацій.

Посилання

.1 Sharykin AS. Perinatal'naja kardiologija [Perinatal cardiology]: rukovodstvo dlja pediatrov, akusherov, neonatologov. Moscow: Volshebnyj fonar'; 2007. 260p (in Russian).

.2 Prahov AV, Egorskaja LE. Vnutriserdechnoe krovoobrashhenie u nedonoshennyh novorozhdennyh detej s tjazhelym perinatal'nym porazheniem CNS i sindromom dyhatel'nyh rasstrojstv [Intracardiac circulation in premature newborns with severe perinatal CNS involvement and respiratory distress syndrome]. Pediatrija. 2008;1(87):28 (in Russian).

.3 Jack F. Price Unique Aspects of Heart Failure in the Neonate. Heart Failure in Congenital Heart Disease. Rrom Fetus to Adult; RE. Shaddy ed.;2011.176p.

.4 Yuansheng Gao, Raj JU. Regulation of the Pulmonary Circulation in the Fetus and Newborn. Physiological Reviews. 2010;90(4):1291-1335.

.5 Candice D. Fike1 and Judy L. Aschner. Looking beyond PPHN: the unmet challenge of chronic progressive pulmonary hypertension in the newborn. Pulmonary Circulation. 2013;3(3):454-466.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-22

Як цитувати

Boychenko, A. D., Gonchar, M. A., & Senatorova, A. V. (2015). ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОГО ТИСКУ В ЛЕГЕНЕВІЙ АРТЕРІЇ У НОВОНАРОДЖЕНИХ В НЕОНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ. Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 5(3(17), 30–34. https://doi.org/10.24061/2413-4260.V.3.17.2015.4