АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ЖИРОВИХ ЕМУЛЬСІЙ У ПАРЕНТЕРАЛЬНОМУ ХАРЧУВАННІ НОВОНАРОДЖЕНИХ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • T.K. Znamenska
  • O.V. Vorobiova
  • L.I. Nikulina

DOI:

https://doi.org/10.24061/2413-4260.X.3.37.2020.13

Ключові слова:

новонароджені, парентеральне харчування, ліпідні емульсії, практика призначень, SMOFLipid

Анотація

Жирові емульсії вкрай важливі для новонародженої дитини, особливо це стосується важкохворих, передчасно народжених дітей з дуже малою та екстремально малою масою тіла (природжена або набута хвороба, яка спричиняє шлунково-кишкову недостатність), якщо рутинне ентеральне годування проблематичне, а часом і неможливе. Усі сучасні оновлені дані щодо якості, ефективності та доцільності використання ліпідних емульсій у парентеральному харчуванні за медичними показами, були опубліковані в 2019 році в Кокрейнівському обзорі «Systematic review of lipid emulsions for intravenous nutrition in term and late preterm infants». Відносно недавно жирові емульсії, отримані з декількох джерел, стали доступними для клінічного використання. SMOFLipid - одна з таких жирових емульсій; це суміш соєвої олії, середньоланцюгових тригліцеридів, оливкової олії та риб’ячого жиру в співвідношенні - 30: 30: 25: 15, яка має певні переваги. Завдяки вмісту середньо ланцюгових тригліцеридів - швидко метаболізується; соєвій олії – як джерело поліненасичених жирних кислот; оливковій олії - менше імунних ефектів та риб'ячому жиру - посилюється протизапальний ефект. Крім того, відзначено зменшення частоти реалізації бронхолегеневої дисплазії та інфекції в передчасно народжених дітей. На сьогодні в Україні для покриття потреб у енергії, калоріях та незамінних жирних кислотах у доношених і недоношених дітей, коли пероральне або ентеральне харчування неможливе, недостатнє або протипоказане, у складі загального ПХ активно використовується ліпідна емульсія SMOFLipid. Загальна динаміка призначень ліпідних емульсій в Україні має регресивний характер за рахунок окремих регіонів, де практика проведення парентерального харчування новонародженим відрізняється від інших областей спорадичністю та меншою пріоритетністю за об’єктивними та суб’єктивними обставинами. Одним із ключових шляхів вирішення проблеми підвищення якості надання медичної допомоги новонародженим у неонатальних стаціонарах має бути впровадження системи навчання (семінарів, практичних тренінгів тощо) лікарів-неонатологів сучасним принципам проведення та міжнародним клінічним рекомендаціям парентерального харчування новонароджених на усіх рівнях у всіх регіонах України.

Посилання

.1 Carpentier YA, Dupont IE. Advances in intravenous lipid emulsions. World J Surg. 2000;24:1493-7. doi: 10.1007/s002680010267.

.2 Anez-Bustillos L, Dao DT, Baker MA, Fell GL, Puder M, Gura KM. Intravenous Fat Emulsion Formulations for the Adult and Pediatric Patient: Understanding the Differences. Nutr Clin Pract. 2016;31:596-609. doi: 10.1177/0884533616662996.

.3 Fell GL, Nandivada P, Gura KM, Puder M. Intravenous Lipid Emulsions in Parenteral Nutrition. Adv Nutr. 2015;6:600-10. doi: 10.3945/an.115.009084.

.4 Waitzberg DL, Torrinhas RS, Jacintho TM. New parenteral lipid emulsions for clinical use. J Parenter Enter Nutr. 2006;30:351-67. doi: 10.1177/0148607106030004351.

.5 Driscoll DF. Lipid injectable emulsions: 2006. Nutr Clin Pract. 2006;21(4):381-6. doi: 10.1177/0115426506021004381.

.6 El Kasmi KC, Anderson AL, Devereaux MW, Vue PM, Zhang W, Setchell KD, et al. Phytosterols promote liver injury and Kupffer cell activation in parenteral nutrition-associated liver disease. Sci Transl Med [Internet]. 2013[cited 2020 Aug 14];5:206ra137. Available from: https://stm.sciencemag.org/content/5/206/206ra137.long doi: 10.1126/scitranslmed.3006898.

.7 Lapillonne A, Fidler Mis N, Goulet O, van den Akker CHP, Wu J, Koletzko B. ESPGHAN/ESPEN/ESPR/CSPEN guidelines on pediatric parenteral nutrition: Lipids. Clin Nutr. 2018;37(6):2324-36. doi: 10.1016/j.clnu.2018.06.946.

.8 Neonatal parenteral nutrition. NICE guideline [Internet]. 2020[cited 2020 May 28]. Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/ng154

.9 Salama GS, Kaabneh MA, Almasaeed MN, Alquran MI. Intravenous lipids for preterm infants: a review. Clin Med Insights Pediatr. 2015;9:25-36. doi: 10.4137/CMPed.S21161.

.10 Uthaya S, Liu X, Babalis D, Doré CJ, Warwick J, Bell J, et al. Nutritional evaluation and optimisation in neonates: a randomized, doubleblind controlled trial of amino acid regimen and intravenous lipid composition in preterm parenteral nutrition. Am J Clin Nutr. 2016;103(6):1443-52. doi: 10.3945/ajcn.115.125138.

.11 Kapoor V, Malviya MN, Soll R. Lipid emulsions for parenterally fed preterm infants. Cochrane Database Syst Rev[Internet]. 2019[cited 2020 Jul 9];6(6):CD013163. Available from: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD013163.pub2/full doi:10.1002/14651858.CD013163.pub2.

.12 Torgalkar R, Dave S, Shah J, Ostad N, Kotsopoulos K, Unger S, et al. Multi-component lipid emulsion vs soy-based lipid emulsion for very low birth weight preterm neonates: A pre-post comparative study. J Perinatol. 2019;39(8):1118-24. doi:10.1038/s41372-019-0425-7.

.13 Binder C, Giordano V, Thanhaeuser M, Kreissl A, Huber-Dangl M, Longford N, et al. A Mixed Lipid Emulsion Containing Fish Oil and Its Effect on Electrophysiological Brain Maturation in Infants of Extremely Low Birth Weight: A Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial. J Pediatr. 2019;211:46-53. 10.1016/j.jpeds.2019.03.039.

.14 Vlaardingerbroek H, Vermeulen MJ, Carnielli VP, Vaz FM, van den Akker CH, van Goudoever JB. Growth and fatty acid profiles of VLBW infants receiving a multicomponent lipid emulsion from birth. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;58(4):417-27. doi: 10.1097/MPG.0000000000000280.

.15 Vlaardingerbroek H, Veldhorst MA, Spronk S, van den Akker CH, van Goudoever JB. Parenteral lipid administration to very-low-birth-weight infants-early introduction of lipids and use of new lipid emulsions: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2012;96(2):255-68. doi: 10.3945/ajcn.112.040717.

.16 Rayyan M, Devlieger H, Jochum F, Allegaert K. Short-Term Use of Parenteral Nutrition With a Lipid Emulsion Containing a Mixture of Soybean Oil, Olive Oil, Medium-Chain Triglycerides, and Fish Oil: A Randomized Double-Blind Study in Preterm Infants. J Parent Enteral Nutrition. 2012;36(1):81S-94S. doi: 10.1177/0148607111424411.

##submission.downloads##

Як цитувати

Znamenska, T., Vorobiova, O., & Nikulina, L. (2020). АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ЖИРОВИХ ЕМУЛЬСІЙ У ПАРЕНТЕРАЛЬНОМУ ХАРЧУВАННІ НОВОНАРОДЖЕНИХ В УКРАЇНІ. Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 10(3(37), 107–114. https://doi.org/10.24061/2413-4260.X.3.37.2020.13