Харчова алергія у дітей як ключова ланка реалізації атопії
DOI:
https://doi.org/10.24061/2413-4260.IV.1.11.2014.18Ключові слова:
харчова алергія, діти, профілактикаАнотація
Точна поширеність харчової алергії серед населення в цілому до кінця невідома. Згідно даних метааналізу, майже у 12% дитячого населення можна запідозрити наявність харчової алергії. Проте, за допомогою перорального провокаційного тесту, який на сьогоднішній день залишається «золотим стандартом», доведено, що її поширеність складає близько 3%. Під терміном «гіперчутливість до їжі» розуміють будьякі патологічні прояви, пов'язані з прийомом їжі. Згідно до молекулярних механізмів розвитку, ці реакції поділяють на «харчову непереносимість» і «харчову алергію». IgE-опосередкована реакція є фактично головним шляхом реалізації алергії. Не-IgE-опосередкованаої реакція, або клітинноопосередкована відповідь, включає реакції, у яких специфічні клітини, які відповідають за алергічні реакції, залучають шлунково-кишковий тракт. У реалізації змішаних типів реакцій приймають участь обидва шляхи формування гіперчутливості.Посилання
.1 Botkina AS. Pishchevaya allergiya u detey: sovremennyy vzglyad na problem [Food Allergy in Children: A Modern Look at the Problem]. Lechashchiy vrach. 2006;12:35-8. (in Russian).
.2 Kaznacheeva LF, Boltenko NN, Kaznacheev KS, Ishkova NS, Denisova SN, Pimenova NV. Gastrointestinal'naya forma pishchevoy allergii u detey: uchebnoe posobie [Gastrointestinal form of food allergy in children: a training manual]. Novosibirsk, 2010. 48 s. (in Russian).
.3 Vysotska OV, Porvan AP, Bondarenko TP, Bespalov YuH, Nosov KV, Klymenko VA, Trubitsyn OO, vynakhidnyky; Kharkivskyi natsionalnyi universytet radioelektroniky, patentovlasnyk [A method for predicting the course of atopic dermatitis in children]. Sposib prohnozuvannia perebihu atopichnoho dermatytu u ditei. Patent Ukrainy №83397. 2013 Ver 10. (in Ukrainian).
.4 Pampura AN, Khavkin AI. Klassifikatsiya i klinicheskie proyavleniya pishchevoy allergii [Classification and clinical manifestations of food allergies]. Rossiyskiy meditsinskiy zhurnal. 2003;20:1126-9. (in Russian).
.5 Revyakina VA. Pishchevaya allergiya, gastrointestinal'nye proyavleniya [Food allergy, gastrointestinal manifestations]. Lechashchiy vrach. 2013;4:13-7. (in Russian).
.6 Revyakina VA, Gamaleeva AV. Profilaktika pishchevoy allergii u detey s riskom razvitiya atopii [Prevention of food allergies in children at risk of developing atopy]. Lechashchiy Vrach. 2006;1:8-11. (in Russian).
.7 Dytiachyi likar. Tkachenko OIa. Vyvchennia faktoriv ryzyku vynyknennia atopichnoi bronkhialnoi astmy u ditei [Study of risk factors for atopic bronchial asthma in children]. Pediatriia, akusherstvo ta hinekolohiia. 2005;1:14-8. (in Ukrainian).
.8 von Berg A, Koletzko S, Grübl A, Filipiak-Pittroff B, Wichmann HE, Bauer CP, et al. The effect of hydrolyzed cow’s milk formula for allergy prevention in the first year of life: The German Infant Nutritional Interventional Study, a randomized double – blind trial. J All Clin Immunol. 2003;111(3):533-40. doi: 10.1067/mai.2003.101
.9 Coscia A, Orrù S, Di Nicola P, Giuliani F, Rovelli I, Peila C, et al. Cow's milk proteins in human milk. J Biol Regul Homeost Agents. 2012;26(3):39-42.
.10 Gupta RS, Lau CH, Sita EE, Smith B, Greenhawt MJ. Factors associated with reported food allergy tolerance among US children. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013;111(3):194-8. doi: 10.1016/j.anai.2013.06.026.
.11 Järvinen KM, Geller L, Bencharitiwong R, Sampson HA. Presence of functional, autoreactive human milk-specific IgE in infants with cow's milk allergy. Clin Exp Allergy. 2012;42(2):238-47. doi: 10.1111/j.1365-2222.2011.03864.x
.12 Allen KJ, Hill DJ, Heine RG. 4. Food allergy in childhood. Med J Aust. 2006;185(7):394-400.
.13 Morita H, Nomura I, Matsuda A, Saito H, Matsumoto K. Gastrointestinal food allergy in infants. Allergol Int. 2013;62(3): 297-307.
.14 Santos AF, Lack G. Food allergy and anaphylaxis in pediatrics: update 2010–2012 .Pediatr Allergy Immunol. 2012;23(8):698-706. doi: 10.1111/pai.12025.
.15 Sicherer SH, Leung DY. Advances in allergic skin disease, anaphylaxis, and hypersensitivity reactions to foods, drugs, and insects in 2012. J Allergy Clin Immunol. 2013;131(1):55-66. doi: 10.1016/j.jaci.2012.11.007.
.16 Ward CM, Geng L, Jyonouchi H. Fetal sensitization to cow's milk protein and wheat: cow's milk protein and wheat-specific TNF-alpha production by umbilical cord blood cells and subsequent decline of TNF-alpha production by peripheral blood mononuclear cells following dietary intervention. Рediatr Allergy Immunol. 2007;18(4):276-80.
.17 Warren CM, Jhaveri S, Warrier MR, Smith B, Gupta RS. The epidemiology of milk allergy in US children. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013;110(5):370-4. doi: 10.1016/j.anai.2013.02.016.
##submission.downloads##
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 O.Y. Tkachenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).
Критерії авторського права, форми участі та авторства
Кожен автор повинен був взяти участь в роботі, щоб взяти на себе відповідальність за відповідні частини змісту статті. Один або кілька авторів повинні нести відповідальність в цілому за поданий для публікації матеріал - від моменту подачі до публікації статті. Авторитарний кредит повинен грунтуватися на наступному:
- істотність частини вклада в концепцію і дизайн, отри-мання даних або в аналіз і інтерпретацію результатів дослідження;
- написання статті або критичний розгляд важливості її інтелектуального змісту;
- остаточне твердження версії статті для публікації.
Автори також повинні підтвердити, що рукопис є дійсним викладенням матеріалів роботи і що ні цей рукопис, ні інші, які мають по суті аналогічний контент під їх авторством, не були опубліковані та не розглядаються для публікації в інших виданнях.
Автори рукописів, що повідомляють вихідні дані або систематичні огляди, повинні надавати доступ до заяви даних щонайменше від одного автора, частіше основного. Якщо потрібно, автори повинні бути готові надати дані і повинні бути готові в повній мірі співпрацювати в отриманні та наданні даних, на підставі яких проводиться оцінка та рецензування рукописи редактором / членами редколегії журналу.
Роль відповідального учасника.
Основний автор (або призначений відповідальний автор) буде виступати від імені всіх співавторів статті в якості основного кореспондента при листуванні з редакцією під час процесу її подання та розгляду. Якщо рукопис буде прийнята, відповідальний автор перегляне відредагований машинописний текст і зауваження рецензентів, прийме остаточне рішення щодо корекції і можливості публікації представленої рукописи в засобах масової інформації, федеральних агентствах і базах даних. Він також буде ідентифікований як відповідальний автор в опублікованій статті. Відповідальний автор несе відповідальність за подтверждленіе остаточного варіанта рукопису. Відповідальний автор несе також відповідальність за те, щоб інформація про конфлікти інтересів, була точною, актуальною і відповідала даним, наданим кожним співавтором.Відповідальний автор повинен підписати форму авторства, що підтверджує, що всі особи, які внесли істотний внесок, ідентифіковані як автори і що отримано письмовий дозвіл від кожного учасника щодо публікації представленої рукописи.