ІНТЕГРОВАНИЙ КЛІНІКО-ЕХОГРАФІЧНИЙ ПІДХІД ДО ХРОНІЧНИХ ВІРУСНИХ ГЕПАТИТІВ У ДІТЕЙ - Іноятова, Ф.; Юсупалієва, Г.; Давлатов, С.; Наврузов, Р.; Шеркулов, К. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Хронічні вірусні гепатити (ХВГ) у дітей супроводжуються тривалим запаленням печінки, порушенням її структури та функції, розвитком фіброзу та ризиком цирозу. Традиційні клініко-лабораторні методи не завжди дозволяють об’єктивно оцінити ступінь активності патологічного процесу та вираженість структурних змін паренхіми. Мета. Удосконалення діагностики хронічних вірусних гепатитів у дітей шляхом застосування сучасних технологій ультразвукових досліджень у системі комплексного обстеження хворих. Матеріали та методи. Ретроспективне дослідження 112 дітей віком 3–18 років із ХВГ: ХГВ — 87 (77,7 %), ХГС — 18 (16,1 %), ХГD — 7 (6,2 %). Діагностика включала клінічні, біохімічні та серологічні методи, а також комплексне УЗД: високочастотну серошкальну ехографію, доплерографію, 3D/4D ехографію, мультизрізову ехогепатографію та еластографію з оцінкою фіброзу за шкалою METAVIR. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації ВМА (редакція 2013 року). Протокол схвалено локальним етичним комітетом ТашГМУ. Інформовану згоду законних представників пацієнтів отримано від усіх учасників. Використані статистичні методи: кореляційний аналіз, критерій Стьюдента, F-критерій Фішера; рівень достовірності p<0,05. Обробка даних – SPSS Statistics версії 26.0. Робота виконана в рамках НДР ТашГМУ «Розробка та вдосконалення неінвазивних методів діагностики хронічних дифузних захворювань печінки у дітей» (2021–2025 рр.). Результати. Вираженість структурних змін печінки достовірно корелювала з клінічними та лабораторними показниками активності. Найбільш інформативними маркерами виявилися: розміри печінки, неоднорідність ехоструктури, показники кровотоку в портальних і печінкових судинах, кількісна еластометрія. Комплексний підхід дозволив стратифікувати ступінь активності ХВГ (мінімальна, помірна, виражена) і підвищив точність діагностики. Висновки. Інтегрований клініко-ехографічний підхід із використанням сучасних ультразвукових технологій є інформативним, відтворюваним і безпечним методом оцінки ХВГ у дітей. Стандартизація морфометричних та гемодинамічних критеріїв підвищує точність діагностики та дозволяє оптимізувати тактику лікування.