МОЛЕКУЛЯРНИЙ ЛАНДШАФТ ТА КЛІНІЧНА ЕВОЛЮЦІЯ КОКОВИХ ІНФЕКЦІЙ У ДІТЕЙ: ВІД КОЛОНІЗАЦІЇ ДО СИСТЕМНОЇ КАТАСТРОФИ - Никитюк, С.; Левенець, С.; Гаріян, Т.; Гульовська, А. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Стафілококи та ентерококи залишаються ключовими бактеріальними патогенами дитячого віку, проте їх роль у педіатричній інфектології дедалі більше виходить за межі традиційного уявлення про локальні інфекції. У статті проведено міждисциплінарний аналіз інфекційних захворювань, зумовлених Staphylococcus aureus(S. aureus) і Enterococcus faecalis (E.faecalis), з урахуванням постійної взаємодії імунної системи дитини з її мікробіомом. Мета: здійснити огляд наукових досліджень щодо молекулярного ландшафту кокових інфекцій у дітей (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis), як ведучих збудників клінічного випадку, представленого в статті, аналіз молекулярних механізмів вірулентності, здатності до інвазії, антибіотикорезистентності. Матеріали і методи. Аналіз літературних джерел базувався на результатах опублікованих у відкритому доступі наукових робіт, з використанням інформаційно-пошукових систем PubMed, Web of Science, Scopus, Google Scholar і ResearchGate. Проаналізовано 30 наукових робіт за останні 10 років, у відповідності до теми й мети дослідження. Проведено аналіз даних бактеріологічної лабораторії КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» ТОР. Вивчалася карта хворої пацієнтки з оцінкою клінічних, лабораторних даних та мікробного пейзажу вогнища інфекції. Результати. Дані проведеного огляду літератури свідчать про фенотипічну гетерогенність кокової флори з мінливими біохімічними та ферментативними факторами патогенності, що зумовлюють вірулентність та інвазивність мікроорганізмів, формуючи антибіотикорезистентність. Зроблено акцент на необхідності переоцінки діагностичних і прогностичних підходів із переходом від етіологічного підтвердження до патогенетично орієнтованої стратифікації ризику у педіатричній практиці. Дослідження проведено відповідно до принципів біоетики та деонтології, із отриманням інформованої згоди пацієнта на публікацію клінічного випадку. Висновки. Боротьба з інфекціями, викликаними коковою флорою, вимагає мультидисциплінарного підходу з поєднанням фундаментальних досліджень, інноваційної діагностики та нових терапевтичних втручань з активною співпрацею медичних фахівців різних спеціальностей.