ІМУНОПАТОГЕНЕТИЧНІ ПОКАЗНИКИ У ХВОРИХ З ДИТЯЧИМ ЦЕРЕБРАЛЬНИМ ПАРАЛІЧЕМ - Шаріпов, А.; Хамдамов, Б.; Набієва, У.; Шербеков, У. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Дитячий церебральний параліч (ДЦП) є поліетіологічним захворюванням, у патогенезі якого важливу роль відіграють імунологічні механізми, зокрема стан Т- та В-клітинного імунітету. Молекулярні маркери тимічної та кістковомозкової продукції лімфоцитів — TREC і KREC — представляють інтерес для оцінки імунного статусу у даної категорії пацієнтів. Мета. Аналіз імуногематологічних та імуногенетичних параметрів у загальній когорті хворих на ДЦП та в гендерних підгрупах, а також вивчення кореляційних взаємозв’язків між ними. Матеріали та методи. Проспективне дослідження із залученням 210 пацієнтів з ДЦП (Республіканська дитяча психоневрологічна лікарня ім. У.К. Курбанова, 2022–2025 рр.). Визначено рівні TREC та KREC методом ПЛР у режимі реального часу (набір ROSSAmed PID, ТОВ «ROSSA», Узбекистан; апарат BioRad), імуноглобулінів — імунотурбідиметрично, гематологічних показників — на автоматичному аналізаторі. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації ВМА (редакція 2013 року). Протокол схвалено локальним комітетом з біоетики Бухарського державного медичного інституту. Інформовану згоду батьків (законних представників) усіх пацієнтів отримано в письмовій формі. Статистичні методи дослідження: t-критерій Стьюдента, U-критерій Манна–Уїтні, кореляційний аналіз (p<0,05). Поріг статистичної значущості — p<0,05. Обробка даних – SPSS Statistics версії 26.0. Робота виконана в рамках плану НДР Бухарського державного медичного інституту за темою «Клініко-імунологічні та генетичні аспекти патогенезу дитячого церебрального паралічу» (2022–2026 рр.). Результати. Достовірних статевих відмінностей за рівнями TREC, KREC та лімфоцитів не виявлено (p>0,05). Проте TREC у хлопчиків був вищим на 44%, KREC — на 58% порівняно з дівчатками. Щодо імуноглобулінів та гематологічних показників також не встановлено статистично значущих міжстатевих відмінностей, хоча відзначалася тенденція до вищих значень IgM у дівчаток. Кореляційний аналіз виявив 7 значущих взаємозв’язків: прямі — IgA/IgM (r=+0,74), IgA/TREC (r=+0,65), IgA/KREC (r=+0,68); обернені — Hb/Plt (r=-0,72), WBC/IgG4 (r=-0,61), Hb/IgG2 (r=-0,72), ШОЕ/IgG2 (r=-0,68). Висновки. Низькі значення TREC і KREC у частини пацієнтів з ДЦП свідчать про можливу патологію імунної системи, що лежить в основі патогенезу захворювання. Ключові імуногематологічні показники не мають достовірних міжстатевих відмінностей; виявлені тенденції потребують верифікації на розширених вибірках.