ПРОБЛЕМИ ДЕПРЕСІЇ У ВАГІТНИХ: ДАНІ ДОКАЗОВОЇ МЕДИЦИНИ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ АНТИДЕПРЕСАНТІВ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ - Ткачова, О.; Бутко, Я.; Міщенко, О.; Адріяненков, О. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Стан психічного здоров’я вагітних жінок є одним із ключових чинників, що визначає перебіг вагітності, пологів та здоров’я дитини. Проведений аналіз сучасних наукових досліджень (2021–2025 рр.) свідчить, що депресія у вагітних асоційована з підвищеним ризиком передчасних пологів, низької маси тіла новонароджених, порушенням материнсько-дитячого зв’язку та збільшенням частоти суїцидальної поведінки. Особливу увагу приділено даним доказової медицини щодо безпеки застосування антидепресантів (АД), зокрема селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС). Мета дослідження. Систематизувати доказові дані щодо ризиків і переваг застосування антидепресантів під час вагітності та визначити клінічні орієнтири для прийняття обґрунтованих рішень у перинатальній практиці. Матеріали і методи дослідження. Проведений аналіз здійснено із залученням платформи PubMed використовуючи такі пошукові терміни: pregnant woman, depression and pregnant women, mental state of women during and after childbirth, antidepressants, pharmaceutical care. Пошук літературних джерел був обмежений часовим діапазоном з 2018 по 2025 рік із залученням джерел українською та англійською мовами. Результати дослідження. Результати масштабних когортних досліджень і мета-аналізів показують, що використання АД у вагітних не є незалежним фактором ризику серйозних неонатальних або довгострокових нейророзвиткових ускладнень, тоді як нелікована депресія має значно більш негативні наслідки для матері і плода. Водночас окремі препарати та високі дози можуть бути пов’язані з транзиторними проявами порушень неонатальної адаптації, що потребує клінічного моніторингу. Таким чином, сучасні дані підтверджують доцільність індивідуалізованого підходу до призначення АД під час вагітності та необхідність фармацевтичної опіки як складової системи підтримки психічного здоров’я вагітних. Висновок. Отримані результати аналізу свідчать, що застосування АД під час вагітності, за умови належного контролю дозування та клінічного моніторингу, є виправданим і не супроводжується істотним зростанням ризиків для плода. Найважливішим є баланс між користю лікування та ризиками нелікованої депресії. Сучасні дослідження підкреслюють потребу індивідуалізації терапії, інтеграції фармацевтичної допомоги та мультидисциплінарного підходу до ведення вагітних із депресивними розладами.