ВИКОРИСТАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ІНТЕРВЕНЦІЙ У ПАЦІЄНТІВ КАРДІОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ - Тащук, В.; Полянська, О.; Хребтій, Г.; Гладенький, М.; Горобець, К. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Впровадження різноманітних методів, що дають змогу покращити процес реабілітації кардіологічних пацієнтів є першочерговим завданням реабілітаційної медицини, оскільки здатне суттєво вплинути на прогноз та перебіг важких серцево-судинних захворювань. Мета дослідження. Покращити ефективність кардіореабілітації у пацієнтів з артеріальною гіпертензію за рахунок додаткового призначення ω-3 поліненасичених жирних кислот у комплексній програмі функціонального харчування. Матеріал і методи дослідження. Проведене дослідження аналізує динаміку показників ліпідограми та ендотеліальної функції судин у осіб з гіпертонічною хворобою та абдомінальним ожирінням під час 6-місячної стандартної (базисної) антигіпертензивної (лізиноприл, амлодипін) та гіполіпідемічної терапії (аторвастатин) (група І) та при приєднанні до неї ω-3 поліненасичених жирних кислот (група ІІ). Дослідження виконане з дотриманням етичних принципів Гельсінської декларації Всесвітньої медичної асоціації (1964 р. та наступні редакції), міжнародних стандартів Good Clinical Practice (GCP) та чинних нормативно-правових актів МОЗ України щодо проведення біомедичних досліджень. Протокол комісії з біоетичної експертизи № 5 від 19.02.2026 року. Статистичну обробку даних, представлених у вигляді М+m, проводили методами варіаційної статистики з використанням t-критерію Стьюдента на персональному комп’ютері за допомогою програм статистичного аналізу Microsoft Excel. Різницю вважали достовірною при р<0,05. Дослідження виконано у межах науково-дослідної роботи кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації та спортивної медицини Буковинського державного медичного університету на тему: «Прецизійний підхід до лікування гострого та хронічного коронарних синдромів – сучасний менеджмент і терапевтичні перспективи», науковий керівник - професор В.К. Тащук (державний реєстраційний номер 0125U001428; терміни виконання: 01.2025-12.2029 рр.; Коди тематичних рубрик НТІ: 76.29.30.11, 76.29.30.37, 76.29.30.05, 76.29.30.07. Індекс УДК: 616.12-009.72, 616.13-02, 616.12-039, 616-005.4, 616.132.2-005.4-008.811.4-07-085.224. Результати дослідження. При проведенні аналізу результатів 6-місячного лікування в досліджуваних групах пацієнтів зменшення рівня тригліцеридів, більший приріст холестерину ліпопротеїнів високої щільності та покращення ендотелійзалежної вазодилатації було достовірно більш виражені у групі ІІ. Крім того, встановлено, що позитивна динаміка показників ліпідного профілю у групі пацієнтів, які додатково отримували ω-3 поліненасичені жирні кислоти, супроводжувалася більш вираженим зниженням атерогенного індексу, що свідчить про комплексне покращення ліпідного гомеостазу. Аналіз часової динаміки показників показав, що найбільш інтенсивні зміни спостерігалися вже через 3 місяці терапії, однак максимальний ефект досягався на 6-му місяці лікування, що підтверджує доцільність тривалого застосування ω-3 поліненасичених жирних кислот у складі кардіореабілітаційних програм. Висновки. Для осіб з гіпертонічною хворобою та абдомінальним ожирінням характерна значна ендотеліальна дисфункція і додаткове призначення до стандартної терапії антигіпертензивної та гіполіпідемічної терапії ω-3 поліненасичених жирних кислот призводить до достовірного її покращення.