ПРАКТИЧНО-ОРІЄНТОВАНЕ НАВЧАННЯ ЛІКАРІВ АКУШЕРІВ-ГІНЕКОЛОГІВ НА РОБОЧОМУ МІСЦІ - Бербець, А.; Семеняк, А.; Рак, Л. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
В сучасних умовах особливо актуальним є засвоєння практичних навичок у лікарських спеціальностях, пов’язаних із наданням невідкладної медичної допомоги, зокрема в акушерстві та гінекології. Кваліфікований лікар повинен не лише володіти теоретичними знаннями, але й демонструвати високий рівень клінічного мислення, швидкість прийняття рішень та відпрацьовані мануальні навички. У зв’язку з цим у післядипломній освіті лікарів дедалі більшого поширення набувають практично-орієнтовані методи навчання, зокрема симуляційне навчання та майстер-класи, причому все частіше освітні заходи проводяться безпосередньо на робочому місці лікаря. Мета дослідження. Порівняти ефективність практично-орієнтованого навчання лікарів акушерів-гінекологів у форматі майстер-класів, проведених безпосередньо на робочому місці, із традиційним навчанням на кафедрі, з урахуванням суб’єктивної оцінки курсантів щодо якості освітнього процесу. Матеріали та методи. Проведено анкетування 60 лікарів акушерів-гінекологів, які були розподілені на дві групи: основна група (n=30) – навчання на робочому місці (on-site тренінг), контрольна група (n=30) – традиційна форма навчання на кафедрі. Групи були співставні за віком, статтю та стажем роботи. Оцінювання здійснювали у формі зворотного зв’язку від курсантів за допомогою Google-форми, що, зокрема, включала такі параметри, як рівень задоволеності навчанням, реалістичність клінічних сценаріїв, ефективність взаємодії з ментором, достатність відпрацювання практичних навичок. У процесі проведення дослідження автори дотримувались всіх належних етичних норм. Порівняння результатів проводили за допомогою онлайн-калькулятора «Comparison of Proportions», розробленого фірмою «MedCalc», Inc. Результати. Встановлено статистично значущу перевагу навчання на робочому місці за такими досліджуваними показниками: максимальна задоволеність навчанням – 93,33 % в основній групі (28 відповідей з 30) vs 73,33 % у контрольній групі (22/30), p<0,05, максимальна реалістичність клінічних ситуацій – 90 % в основній групі (27/30) vs 66,67 % у контролі (20/30), p<0,05, максимальна ефективність взаємодії з ментором – 96,67 % в групі, де проводилось on-site навчання (29/30) vs 76,67 % у контрольній групі (23/30), p=0,024, а також повна достатність відпрацювання практичних навичок –90% в основній групі (27/30) порівняно з 66,67 % у контрольній групі (20/30), p<0,05. У жодній з груп не було негативних відгуків. Висновок. Проведення симуляційних майстер-класів з акушерства та гінекології з лікарями-курсантами на їхньому робочому місці є перспективним напрямком сучасної медичної освіти, що підтверджується враженнями самих курсантів.