ЕФЕКТИВНІСТЬ УЛЬТРАЗВУКОВОГО МОНІТОРИНГУ МАНЕВРУ РЕКРУТУВАННЯ У НОВОНАРОДЖЕНИХ З АТЕЛЕКТАЗОМ ЛЕГЕНЬ НА ПРИКЛАДІ КЛІНІЧНОГО ВИПАДКУ - Оболонський, О.; Оболонська, О.; Капустіна, О. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2023)
Рутинна приліжкова діагностика ефективності лікування у реальному часі без рентгенологічного навантаження є найбільш актуальним питанням у інтенсивній терапії респіраторних захворювань, в тому числі у новонароджених. Ультразвукового моніторинг стану легень досить нове слово в своєчасній діагностиці їх захворювань. Використання рекрутмент маневру у новонароджених доказало свою ефективність, а за умови наявності постійного контролю за станом легень і безпечність. У статті представлено досвід використання ультразвукового моніторингу маневру рекрутування та клінічний випадок, який це демонструє. У дитини з респіраторним дистрес синдромом діагностовано на 1 добу життя ателектаз легені. Під контролем УЗД легень виконано рекрутмент маневр за методикою контрольованого поетапного нарощування позитивного тиску наприкінці видиху (Positive End Expiratory Pressure, PEEP) з 5 см Н2О до 8 см Н2О протягом 2-х хв. і в подальшому до 10-11 см Н2О протягом наступних 2-х хв. у режимі PC (Pressure Controlled Ventilation). Потім, впродовж певного часу, проводилось титрування PEEP (зменшення) до 5 см Н2О. Кожні 2 хв. проводився моніторинг SpO2, CO2, УЗД легенів при підвищенні остаточного тиску в дихальних шляхах. Зміни на УЗД легенів протягом рекрутмент маневру демонстрували покращення вентиляції легень на ураженій ділянці (спочатку зменшення В-ліній (з 6-8 в одному міжреберному проміжку до 3), а в подальшому поява А-ліній). Рентгенологічно було підтверджено розправлення ателектазу. Публікація матеріалів погоджена з Комісією з біоетики КП «Регіональний медичний центр родинного здоров’я» ДОР. Усі анамнестичні дані, результати обстежень та фотоматеріали опубліковані за письмовою згодою батьків новонародженої дитини. Висновок. УЗД є валідним, доцільним методом діагностики, що дозволяє клініцистам отримати неінвазивну, швидку, приліжкову інформацію стосовно стану легень у новонароджених з ателектазом легень при проведенні рекрутмент маневру без ризиків пов’язаних з рентгенографією.