ОЦІНКА ПСИХОЛОГІЧНОГО СТАНУ ПАЦІЄНТІВ ДИТЯЧОГО ВІКУ З ПЕРЕКРУТОМ ЯЄЧКА ТА ПСИХОЛОГІЧНА КОРЕКЦІЯ ЙОГО ПОРУШЕНЬ - Горбатюк, О.; Веселий, М.; Зброжик, Є. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2023)
Проблема об’єктивної оцінки стану пацієнта з перекрутом яєчка, який поступив в ургентну клініку, стає все більш актуальною. Мета роботи – оцінка ступеня та динаміки психологічного стану пацієнтів дитячого віку з перекрутом яєчка та психологічна корекція виявлених порушень. Матеріал та методи дослідження. У дослідженні психологічного стану брали участь 27 дітей віком 11-16 років, що перенесли хірургічне втручання з приводу перекруту яєчка та мали психолого- неврологічні порушення з приводу патології та можливих наслідків. Психологічний стан дітей оцінювався шляхом аналізу отриманих при анкетуванні даних. Анкетування було проведено при виписці хворого зі стаціонару та через 1 місяць після операції на тлі проведення психологічної корекції виявлених порушень. Опитувальник діагностує сформований під впливом хвороби патерн відносин до самої хвороби, до її лікування, лікарям і медперсоналу, рідним і близьким, оточуючим, роботі (навчання), самотності і майбутнього, а також до своїх вітальних функцій (самопочуття, настрій, сон, апетит). Анкета, що модифікована до особистісного опитувальника Бехтеревського інституту, має 7 розділів та 7 тверджень, що відображають думку пацієнта з патологією яєчка. Дослідження схвалено Біоетичною комісією обох закладів, що приймали участь в його проведенні. При проведенні статистичної обробки отриманих даних із-за малої виборки цифрові дані надані в абсолютних величинах (n) та процентному співвідношенні (%). Робота виконана в межах НДР «Розробка нових методів лікування та їх оцінка при вродженій та набутій хірургічні патології у дітей» (державний реєстраційний номер 0118U003564). Результати дослідження. Після аналізу отриманих при анкетуванні даних серед досліджуваної групи дітей були виявлені 4 типи відношень: тривожний (n – 10; 37,05 %), обсесивно- фобічний (n – 9; 33,33 %), неврастеничний (n – 4; 14,81 %) та меланхолійний (n – 4; 14,81 %). Основою відновного післяопераційного лікування та реабілітаційних заходів у дітей з патологією яєчка має бути раціональна психотерапія, що направлена на роз’яснення особливостей післяопераційного періоду, послаблення нав’язливих сумнівів з приводу власної неповноцінності та підвищення медико-соціальної адаптації. Після хірургічного втручання, протягом першого місяця післяопераційного періоду, на тлі проведення психологічної корекції, невротичні зміни психіки пройшли у всіх дітей. Висновки. 1. Вплив перекруту яєчка на психологічний стан пацієнтів дитячого віку є значним, що має стати важливим чинником у виборі лікувальної тактики. 2. Психологічний стан дитини з перекрутом яєчка значною мірою впливає на перебіг післяопераційного періоду та процес видужання. 3. Своєчасне ефективне хірургічне втручання з приводу патології яєчка у дітей усуває не тільки низку можливих ускладнень, але і вплив патології на психологічний стан пацієнта. 4. Мультидисциплінарна допомога при перекруті яєчка має відповідати всім принципам пацієнт- орієнтованої моделі та зосереджуватись на індивідуальних потребах пацієнта, особливостях клінічних підходів та факторів ризику. Цей підхід також включає урахування життєвих обставин, залучення пацієнта до прийняття клінічних рішень, надання об’єктивної інформації пацієнту та родині про доступні терапевтичні варіанти, забезпечення медичної та реабілітаційної допомоги.