СКЛАД ТІЛА ДОНОШЕНИХ НОВОНАРОДЖЕНИХ НА ТЛІ ПІДВИЩЕНОГО СПОЖИВАННЯ БІЛКА У ВІДДІЛЕННІ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ - Анікін, І.; Стрижак, Л. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2023)
У дослідженні вивчали результати впливу підвищеної дотації протеїнів та L-карнітину в програмі харчування доношених новонароджених із захворюваннями перинатального періоду на покращення результатів фізичного розвитку, зміни складу тіла та на показники лікування у стаціонарі. Мета – оцінити вплив короткотривалого підвищеного споживання білка доношеними новонародженими та дотації L-карнітину на формування складу тіла та основні показники фізичного розвитку дітей. Матеріал і методи дослідження. Для перевірки запропонованої гіпотези харчування новонароджених досліджено показники життя 59 доношених дітей, яких рандомізовано на дві групи. Перша група (n = 30) отримувала стандартне харчування молоком матері (CХ) або формулою, друга група (n = 29) отримувала фортифікований білковою добавкою харчовий продукт (ГЗ) та дотацію L-карнітину протягом перебування у лікарні. На початку і в кінці лікування вивчали фізичний розвиток дітей та склад тіла за допомогою біоелектричного імпедансу. Протокол дослідження узгоджено та схвалено регіональною Комісією з питань біоетики Запорізького державного медико- фармацевтичного університету. Дослідження виконано із дотриманням морально- етичних норм згідно правил IGH/GCP, Гельсінської декларації (1964 з доповненнями 1975, 1983, 1989, 1996, 2000 р. р.), Конвенції Ради Європи про права людини і біомедицини та законодавства України. Інформована письмова згода була отримана від батьків пацієнтів перед початком дослідження. Всі статистичні аналізи проводилися з використанням програмного забезпечення Statistica 13.0, TIBCO SoftwareІnc. (№ ліцензії JPZ804I382130ARCN10-J) та Microsoft Exсel 2013 (№ ліцензії 00331-10000-00001-АА404). Визначення вірогідності різниці абсолютних значень середніх величин проводили, використовуючи непараметричні методи статистичного аналізу: критерій Манна – Вітні (U) для непов’язаних груп і критерій знаків Вілкоксона (T) для пов’язаних груп. Статистична значущість визначалася, як p < 0,05. Дослідження виконано в рамках науково–дослідницької роботи кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ДЗ «Запорізький державний медико- фармацевтичний університет МОЗ України» – «Оптимізація діагностики та інтенсивної терапії поліетіологічних уражень головного мозку, кишково- шлункового тракту, нирок у новонароджених та дітей старшого віку», № держреєстрації 0118U007142. Результати дослідження. Немовлята обох груп мали рівнозначні характеристики маси, довжини та обводу голови на початку дослідження. Пропорції немовлят обох статей відповідали межам 50 %-го перцентилю. В цілому, запропонована стратегія харчування сприяла кращим показникам фізичного розвитку малюків та статистично вірогідним, більш швидким відновленням маси тіла в групі фортифікації. Так, узагальнений показник маси тіла дітей групи ГЗ склав 3966,90 ± 439,08 г, порівняно з групою СХ 3554,62 ± 452,28 г, при p = 0,0033. В цілому, діти, які споживали більше білка, раніше переводилися з відділення інтенсивної терапії –10,00 (8,00; 12,00) днів проти 12,00 (11,00; 16,00) днів, при U = 235,00; p = 0,0024; раніше виписувались зі стаціонару – 21,00 (19,00; 27,00) днів проти 26,50 (22,00; 31,00) днів, при U = 267,00, p = 0,0109. Дана стратегія виявилася безпечною, що підтверджено нормальними рівнями фенілаланіну та сечовини на всіх етапах обстеження дітей. Аналіз складу тіла у відсотках виявив зростання з формуванням більшої кількості сухої маси у малюків, які харчувалися звичайно, без білкової фортифікації та додавання карнітину. Так, відсоток FFM у дітей при стандартному харчуванні складав в фіналі 84,71(83,27;85,47) %, проти FFM 83,09 (81,93;83,96) % в групі ГЗ, при U = 117,00; p = 0,0020. На показник загальної когорти впливали зміни складу тіла, виявлені серед осіб жіночої статі: в ГЗ відсоток склав 82,21 (81,55;83,10) % проти 84,71 (83,65;85,30) % в групі СХ, при U = 8,0; p = 0,0051. Отже, підвищена дотація протеїну у доношених дівчат, навіть при короткотривалій дотації, супроводжувалась більшим накопиченням жирової маси. Висновки. Споживання більшої кількості протеїну та дотація карнітину у доношених новонароджених, які перебу- вали у відділенні інтенсивної терапії, сприяє кращому зростанню на тлі формування складу тіла з більшим вмістом жиру серед осіб жіночої статі, що є фактом обмеження застосування даної стратегії без більших, за кількістю спостережень, досліджень.