ВПЛИВ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТРЕСУ У ВАГІТНИХ ТА ПОРОДІЛЬ НА СТАН НОВОНАРОДЖЕНИХ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ - Знаменська, Т.; Зброжик, Є.; Воробйова, О.; Нікуліна, Л.; Голота, Т. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2023)
У статті представлено комплексний огляд наслідків психоемоційного стресу, пов’язаного з військовою агресією, на вагітних жінок, породіль та новонароджених. Аналізується вплив струсу на гормональний баланс вагітної жінки, на ймовірність передчасних пологів, малу масу при народженні та вади розвитку. Розкрито нейропсихологічні механізми, які стають причиною цих феноменів. Особлива увага приділяється впливу воєнного стресу на взаємодію між матір’ю та новонародженим та можливим негативним наслідкам для дітей. Стаття включає огляд протоколів та програм, спрямованих на зменшення негативного впливу стресу, а також представляє рекомендації для матерів та медичних фахівців. Мета теоретичного дослідження полягає у поглибленому розумінні цих питань із наступним поліпшенням практичного підходу до підтримки вагітних та породіль у випадках військової агресії. Це допоможе розробити науково обґрунтовані стратегії та програми для зменшення негативних наслідків стресу та підвищення якості життя матерів та дітей. Крім того, стаття має на меті підкреслити актуальність цієї проблеми для системи охорони психічного здоров’я в Україні та привернути увагу щодо необхідності подальших досліджень та розвитку ефективних стратегій підтримки вагітних жінок та новонароджених у контексті військового конфлікту.