БЕЗПЕКА ТА ЯКІСТЬ ВНУТРІШНЬОВЕННИХ ЛІПІДІВ ДЛЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ: ВПЛИВ НА КРИТИЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА МЕТАБОЛІЧНІ РОЗЛАДИ (ЧАСТИНА ІІ) - Анікін, І.; Снісарь, В. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2021)
Передчасні пологи та їх ускладнення спричинюють стресовий стан для немовлят, який обмежує фізичне зростання новонародженої дитини протягом перших кількох тижнів після пологів, а також асоціюються з хронічною захворюваністю та неврологічною інвалідизацією в майбутньому. Недоношені новонароджені зіштовхуються з такими труднощами, як дихальні розлади, серцево-судинні ускладнення, шлунково-кишкова дисфункція та дуже низька вага при народженні. Більшість ускладнень у новонароджених пов’язані з окиснювальним стресом, який розвивається на ранньому періоді росту. Утворення вільних радикалів викликає окисне пошкодження багатьох органів і систем організму та є основним фактором, що відповідає за розвиток типових захворювань недоношених дітей, таких як бронхолегенева дисплазія, відкрита артеріальна протока, ретинопатія недоношених, некротизуючий ентероколіт, внутрішньошлуночкові крововиливи, перивентрикулярна лейкомаляція, ураження нирок, а також респіраторний дистрес-синдром. Передчасно народжені немовлята залежать від адекватного раннього парентерального харчування, яке не тільки гарантує життя, але й забезпечує позитивні результати здоров’я в подальшому. Раннє використання внутрішньовенних ліпідів сприяє запобіганню дефіциту ессенціальних жирних кислот, забезпечує енергію та субстрати синтезу клітинних мембран, які є важливими для росту та розвитку немовлят з дуже низькою та екстремально низькою вагою при народженні. У публікації представлені дані щодо впливу внутрішньовенних ліпідів на критичні стани та метаболічні розлади у новонароджених. Проаналізовано літературні джерела та наведено існуючі докази щодо можливого впливу ліпідних емульсій на критичні захворювання у новонароджених. Літературний огляд спрямований для пошуку оптимальних стратегій застосування ліпідних емульсій в інтенсивній терапії новонароджених задля удосконалення якості надання допомоги малюкам, які народилися передчасно. Мета роботи – провести аналіз результатів досліджень, які опубліковано, для вивчення та систематизації даних про доцільність та безпеку використання ліпідних емульсій у новонароджених з критичними захворюваннями перинатального періоду.