ЧИ Є МАЙБУТНЕ У ПРОБІОТИКІВ В НЕОНАТОЛОГІЇ? (АНАЛІЗ ОСТАННІХ ДАНИХ, ЧАСТИНА 3) - Знаменська, Т.; Воробйова, О. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2021)
Питання доцільності та ефективності використання пробіотиків у новонароджених зали- шається дискутабельним. У травні 2020 року у журналі «Дитяча гастроентерологія та харчування» було опубліковано позиційний лист Комітету з питань харчування Європейського товариства дитячої гастро- ентерології, гепатології та харчування та Робочої групи Європейського товариства дитячої гастроенте- рології, гепатології та харчування з питань пробіотиків та пребіотиків щодо використання пробіотиків у передчасно народжених дітей. У третій частині літературного огляду продовжено знайомство з позиційним документом і результатами багатьох клінічних рандомізованих контрольованих випробувань пробіотиків. Розглядаються відповіді на 6 клінічних питань, які було поставлено робочою групою Комітету для оцінки доцільності використання, шляхів уведення, дозування та тривалості використання, а також ефективності та якості пробіотичних препаратів. Доведено, що пробіотики в цілому можуть знизити рівень некротизу- ючого ентероколіту, сепсису та смертності. З іншого боку, все більша кількість комерційних продуктів, що містять пробіотики, доступні в іноді неоптимальної якості. Крім того, велика кількість відділень у всьому світі регулярно пропонують пробіотичні добавки як стандарт лікування, незважаючи на відсутність вагомих доказів. У цьому документі автори прагнули надати поради, які конкретні штами потенційно можуть бути використані, а які - ні. Крім того, акцентувалась увага на питаннях безпеки добавок пробіотиків для недоно- шених немовлят. Гарантією якості пробіотичного продукту є позбавлення штамів пробіотиків трансферних генів стійкості до антибіотиків і можливість регулярно виявляти сепсис на тлі використання пробіотиків.