ЕКСПРЕСІЯ E-КАДГЕРИНУ В ТКАНИНІ НИРОК ПРИ РІЗНИХ ВИДАХ АЛІМЕНТАРНОГО МІКРОЕЛЕМЕНТОЗУ - Баймурадов, Р.; Тешаєв, Ш. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Аліментарний мікроелементоз є поширеним станом, пов’язаним із порушенням клітинної адгезії та структурної цілісності ниркової тканини. E-кадгерин - ключовий адгезивний глікопротеїн нефронного тубулярного епітелію - є чутливим маркером його ранніх ушкоджень. Мета. Вивчити зміни експресії E-кадгерину в нирковій тканині щурів за різних видів аліментарного мікроелементозу (дефіцит магнію, заліза, цинку, селену та їх поєднання) методом імуногістохімії. Матеріали та методи. 90 самців білих щурів поділено на 6 груп: контроль і 5 дослідних (дефіцит Mg, Fe, Zn, Se, комбінований) - 12 тижнів на сертифікованих дієтах ALTROMIN. Імуногістохімічне дослідження (Ventana Benchmark XT; антитіла до E-кадгерину), кількісна оцінка за H-score та % позитивних клітин (QuPath 0.5.1). Усі дослідження були виконані відповідно до Міжнародних настанов щодо біомедичних досліджень за участю тварин (EEC, Страсбург, 1985), Європейської конвенції про захист хребетних тварин (ETS № 123, Страсбург, 1986), Настанов з догляду та використання лабораторних тварин у біомедичних дослідженнях (ILAR, DELS) та Директиви 2010/63/EU. Статистичний аналіз: Microsoft Excel, IBM SPSS Statistics v.23; параметричні та непараметричні методи. Для міжгрупових порівнянь використовували критерій Манна–Вітні та t‑тест Стьюдента. Статистично значущим вважали рівень p < 0,05. Дослідження виконані в рамках наукового плану Бухарського державного медичного інституту під назвою «Розробка нових підходів до ранньої діагностики, лікування та профілактики патологічних станів, що впливають на здоров’я населення Бухарського регіону після COVID‑19 (2022–2026)». Результати. Усі форми мікроелементного дефіциту призводили до зниження експресії E-кадгерину: від 28,1% (контроль) до 21,1% (Mg), 24,2% (Fe), 22,9% (Se), 24,5% (Zn) і 14,6% при комбінованому дефіциті. Поєднаний дефіцит мав кумулятивний негативний ефект. Висновки. Аліментарний мікроелементоз спричиняє кількісно вимірюване порушення експресії E-кадгерину в нирковій тканині щурів з кумулятивним ефектом при комбінованому дефіциті. Ці зміни є ранніми імуноморфологічними маркерами нестабільності епітелію нефрону.