МОРФОГЕНЕЗ ВОРСИН ХОРІОНА ПРИ КОРОНАВІРУСНІЙ ХВОРОБІ (COVID 19) У ВАГІТНОЇ - Савчук, Т.; Лещенко, І. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Формування ворсинчастого хоріона триває весь період свого існування: стовбурові, напівстовбурові та термінальні ворсини. Дія несприятливих чинників під час вагітності спричиняє зміни хоріона, що зберігаються до пологів. Пряма дія збудника коронавірусної хвороби (COVID-19), вірусу SARS-CoV-2, активує ендотеліоцити, спричиняючи порушення мікроциркуляції, проліферативні та запальні зміни. При цьому, бар’єрна функція плаценти забезпечує народження ПЛР негативних немовлят (визначення РНК вірусу SARS-CoV-2) без клінічних проявів інфікування. Мета дослідження. Дослідити особливості морфогенезу ворсин хоріона при COVID-19 у вагітної. Матеріали та методи дослідження. Досліджували плаценту при COVID-19 у вагітної при народженні ПЛР-негативного (визначення РНК вірусу SARS-CoV-2), живого доношеного плода з високими балами за шкалою Апгар (n =144). Основні групи формували в залежності від тривалості постковідного інтервалу (проміжок часу між діагностуванням COVID-19 у матері та пологами). Показник в групі І (n=77) був 1-4, в ІІ групі (n=67) – 5-17 тижнів. Для порівняння даних досліджували плаценту (n=53) при фізіологічних пологах до епідемії COVID-19. астосовували мікроскопічний, імуногістохімічні методи з використанням моноклональних антитіл проти CD31 та гладком’язового актину (α-SMA) і статистичні методи дослідження. Кількісні відмінності судин ворсин хоріона; відсоток стовбурових та напівстовбурових ворсин хоріона виявляли за допомогою сервісу ONLINE JPG TOOLS. Дослідження було схвалено Комітетом з біоетики Національного медичного університету імені І. І. Богомольця (протокол № 144 від 29 березня 2021 року). Статистичний аналіз результатів виконували з використанням програми SPSS IBM v.22 (Armonk, NY, USA), ліцензія НМУ імені О.О. Богомольця №128 від 01.08.2016 р. Для статистичної обробки даних застосовували методи варіаційної статистики. Для множинного порівняння між групами середніх значень використовували непараметричний Kruskal–Wallis test. Рангові дані наведені у форматі медіана з нижнім та верхнім квартилями (Me [Q1; Q3]). Відмінності вважали статистично значущими при р < 0,05. Тема НДР: «Дослідження морфогенезу й оптимізація морфологічної діагностики найпоширеніших соціально значущих хвороб» (державний реєстраційний №0124U000022, 2024-2026рр.рр.). Результати. В групі І в 98% виявлялися некротичні зміни ендотелію судин ворсин хоріона проти 6,1% групи 2. В групі І у всіх спостереженнях був наявний набряк строми ворсин зі зменшенням просвіту судин та відсотку судин у термінальній ворсині хоріона до 29 (27-33) проти 68 (65-70) у групі порівняння, p˂0,001. В групі ІІ відсоток судин термінальної ворсини хоріона збільшувався до 46 (44-47). В стовбурових (напівстовбурових) ворсинах зменшувався діаметр просвіту артеріол – 32 [18; 42] в групі І та 37 [14; 47] в ІІ, проти 48 [18; 80] у групі порівняння, p<0.05. Збільшення товщини стінки артеріоли обумовлювалося проліферативними змінами в останній. В стромі стовбурових (напівстовбурових) ворсин групи І були наявні телоцитоподібні клітини, видовженої форми, α-SMA-негативні або зі слабкою експресією α-SMA. В групі ІІ виявлялися клітини з видовженими α-SMA-позитивними відростками – міофібробласти. При цьому фіброз строми стовбурових та напівстовбурових ворсин хоріона виявлявся у 89,4% випадків (проти 4,7% І у групі), а відсоток останніх в гістологічному зрізі був 33 (23; 47) проти 7 (7; 9) в групі І та групі порівняння. В групі ІІ кількість термінальних ворсин виявилася зменшеною. Висновки. COVID-19 у вагітної приводить до ремоделювання ворсинчастого хоріона. Однією з ланок морфогенезу якого є ураження ендотелію, яке обумовлює фенотипову трансформацію клітин. Компенсаторні реакції плаценти – поступове відновлення ендотелію, просвіту судин, вогнищева гіпоплазія термінальних ворсин хоріона забезпечували народження плода з високими балами за шкалою Апгар.