АНАЛІЗ ГІСТОМОРФОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ОДОНТОГЕННИХ ЗАПАЛЮВАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ДІТЕЙ З ПРЕМОРБІДНИМИ СТАНАМИ - Ташева, Г.; Іноятов, А.; Абдуллаєв, Б. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Одонтогенні запальні захворювання (ОЗЗ) у дітей з преморбідними станами мають більш важкий та тривалий клінічний перебіг, що вимагає об’єктивної морфологічної оцінки запального процесу. Стандартизовані гістологічні та цитологічні методи діагностики дозволяють детально охарактеризувати патоморфологічні зміни в тканинах патологічного вогнища. Мета дослідження. Оцінити гістоморфологічні параметри одонтогенних запальних захворювань у дітей з преморбідним анамнезом, використовуючи методи забарвлення за Романовським-Гімзою та Ван Гізоном. Матеріали та методи. Було проведено проспективне клініко-морфологічне дослідження. Загалом було обстежено 239 дітей віком від 3 до 17 років з одонтогенними запальними захворюваннями; всі вони проходили лікування у відділенні дитячої щелепно-лицевої хірургії Бухарського обласного дитячого багатопрофільного медичного центру з 2021 по 2025 рік. Досліджувану групу склали 127 дітей з преморбідними станами (рецидивуючі гострі респіраторно-вірусні інфекції, хронічні захворювання), контрольну групу – 112 пацієнтів без супутньої патології. Біологічні зразки збирали інтраопераційно та на 3–5 день лікування; застосовували забарвлення за Романовським-Гімзою та Ван Гізоном гематоксиліном Вейгерта та пікрофуксином. Гістологічні зрізи готували за стандартною парафіновою методикою з фіксацією у 10% нейтральному формаліні. Дослідження було проведено відповідно до принципів Гельсінської декларації Всесвітньої медичної асоціації (редакція 2013 року). Протокол був схвалений Місцевим етичним комітетом Бухарського державного медичного інституту. Письмова інформована згода була отримана від законних представників усіх учасників-педіатрів. Конфіденційність персональних даних була збережена. Міжгрупові відмінності за категоріальними змінними оцінювалися за допомогою тесту хі-квадрат (χ²). Статистичну значущість було встановлено на рівні p < 0,05. Дані були проаналізовані за допомогою SPSS Statistics, версія 26.0. Дослідження було проведено в рамках дослідницького плану Бухарського державного медичного інституту під назвою «Удосконалення методів діагностики та лікування запальних захворювань щелепно-лицевої області у дітей» (2021–2025 рр.). Результати. У досліджуваній групі фарбування за Романовським-Гімзою виявило переважання нейтрофілів та макрофагів, що супроводжувалося ослабленою лімфоцитарною відповіддю. Фарбування за Ван-Гізоном продемонструвало виражений фіброз та руйнування колагенових волокон. У контрольній групі запальний клітинний склад відповідав типовій гострій реакції з більш ранньою лімфоцитарною трансформацією. Морфологічні відмінності між групами були статистично значущими (p < 0,05). Висновки. Преморбідні стани суттєво впливають на гістоморфологічний патерн одонтогенного запалення у дітей, проявляючись більш вираженими деструктивними змінами. Спільне застосування методів забарвлення за Романовським-Гімзою та Ван-Гізоном дозволяє об’єктивно оцінити характер запального процесу та служить основою для розробки індивідуалізованих протоколів лікування.