АНАЛІЗ ВЕЛО-ФАРІНГЕАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ ТЕЛЕРЕНТГЕНОГРАМ У ДІТЕЙ З ПАРАЛІТИЧНИМИ СИНДРОМАМИ І-ІІ РІВНЯ ПОРУШЕНЬ ВЕЛИКИХ МОТОРНИХ ФУНКЦІЙ - Саленко, О.; Дрогомирецька, М.; Ріга, О.; Ткаченко, Ю. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2026)
Дослідження порушень дихання уві сні є актуальним у дітей з паралітичними синдромами. Навіть при І–ІІ рівні порушень великих моторних функцій за GMFCS формуються особливості верхніх дихальних шляхів (ВДШ), що підвищують ризик обструкції під час сну. Мета. Провести порівняльний аналіз вело-фарингеальних параметрів латеральних телерентгенограм у дітей з паралітичними синдромами І–ІІ рівня порушень великих моторних функцій за GMFCS та практично здорових дітей для виявлення предикторів порушень дихання. Матеріали та методи. Проведено порівняльний аналіз 112 латеральних телерентгенограм (лТРГ) дітей віком 6-12 років. Основна група - 24 лТРГ дітей з паралітичними синдромами І –ІІ рівня GMFCS, контрольна – 88 лТРГ практично здорових дітей без неврологічної патології. ТРГ отримували у стандартній бічній проєкції в природному положенні голови (natural head position). Оцінювали форму, довжину та ширину м’якого піднебіння (МП), поперечні розміри ВДШ в ділянці носо-, рото- та гортаноглотки, положення під’язикової кістки, тип щелепно-лицевого росту (ЩЛР), розміри та співвідношення верхньої щелепи (ВЩ) та нижньої щелепи (НЩ). Проведення досліджень схвалено етичною комісією Харківського національного медичного університету (Протокол № 2 від 12 жовтня 2022 р). Статистичну обробку здійснювали з використанням методів біологічної статистики. Для статистичного аналізу використовували пакети програм «Exel for Windows» та «MedCalc Software» (Acacialaan 22 B-8400 Ostend, Бельгія). Дослідження проводилось в рамках НДР кафедри педіатрії №1 та неонатології «Якість життя та перебіг соматичної патології у дітей в умовах соціального стресу», № держреєстрації 0123U101768, термін виконання 2023 – 2025 рр. Результати. У дітей основної групи виявлено статистично достовірні відмінності показників лТРГ, а саме: вертикальний тип ЩЛР, макрогнатію ВЩ, антипозицію ВЩ, ретропозицію НЩ, дистальне положення НЩ по відношенню до ВЩ, збільшену ширину МП, зменшену відстань від МП до задньої стінки глотки, збільшену відстань від найвищої точки під’язикової кістки до базису НЩ; збільшену відстань від найвищої точки під’язикової кістки до площини С3 – RGn (p<0,05) порівняно з контрольною групою. Виявлені зміни розцінюються як анатомічні передумови обструктивних порушень дихання уві сні. Висновки. У дітей з паралітичними синдромами І–ІІ рівня GMFCS формуються характерні рентген-анатомічні особливості ВДШ, які можуть виступати предикторами розвитку синдрому обструктивного апное сну. Латеральна ТРГ є інформативним скринінговим методом для раннього виявлення ризику порушень дихання у цієї категорії дітей та може бути рекомендована для комплексної діагностичної оцінки.