СУЧАСНИЙ ПІДХІД ТА КЛІНІЧНИЙ ДОСВІД ДІАГНОСТИКИ ПРИРОДЖЕНОГО ТОКСОПЛАЗМОЗУ - Знаменська, Т.; Воробйова, О.; Бакаєва, О.; Старенька, С.; Федчук, К.; Голота, Т.; Самініна, В. (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2021)
Діагностика природженого токсоплазмозу є однією із найбільш актуальних та складних про- блем перинатології. Труднощі при інтерпретації серологічних досліджень, відсутність чітко викладених кроків при виявленні сероконверсії у жінок призводить до несвоєчасного встановлення правильного діагнозу та розвитку незворотних змін і важких ускладнень з боку організму новонародженого. При інфікуванні під час вагітності захворювання перебігає вкрай несприятливо для плода та може призводити до мимовільного аборту, мертвонародження, внутрішньоутробної затримки розвитку або формуванню природжених вад. У даній статті представлений огляд літератури щодо сучасної діагностики природженого токсоплазмозу та наведений власний клінічний випадок діагностичного пошуку даного інфекційного захворювання у новонаро- дженого. Практикуючим лікарям слід пам’ятати пренатальні УЗД-маркери, основні прояви захворювання та методи діагностики, адже своєчасно розпізнаний та підтверджений природжений токсоплазмоз відповідно матиме кращі віддалені результати лікування та прогноз у дитини.